Jaarrekening 2019

Wonen & Ondernemen

Gemeentelijk Woningbedrijf

Maatschappelijk effect beleidsveld: Gemeentelijk Woningbedrijf

Gemeentelijk Woningbedrijf Koggenland voorziet binnen de gemeente Koggenland in de woonvraag van woningzoekenden die op de markt van koopwoningen en commerciële huurwoningen niet terecht kunnen. In de praktijk is dit met name de sociale doelgroep met een (belastbaar) verzamelinkomen tot € 38.035,- (prijspeil 2019). Het Woningbedrijf exploiteert daartoe een duurzame woningportefeuille met kwalitatief goede woningen om nu en in de toekomst te zorgen voor voldoende, betaalbare en duurzame woningen voor de verschillende doelgroepen.

Continuïteit in de bedrijfsvoering is van belang. Het Woningbedrijf voert een zodanig financieel beleid dat er voldoende vermogen is om ook in de toekomst in haar taken te kunnen voorzien (financiële continuïteit).

Overige ontwikkelingen beleidsveld: Gemeentelijk Woningbedrijf

Wat hebben we gedaan?

Op basis van de vastgestelde missie en visie, aanbevelingen organisatie en procesvoering en transformatieopgave (raadsbesluit 17 juni 2019) is een Plan van Aanpak uitgewerkt en vastgesteld door het College (december 2019). Het Plan van Aanpak beslaat de periode 2019 t/m 2021 en is in uitvoering. Enkele zaken waaraan in 2019 gewerkt is zijn de aanstelling van een portefeuillemanager, eerste inventarisatie mogelijke nieuwbouw, inspectieprotocol conditiemetingen NEN 2767 etc. Verder ligt er een ontwerp klaar voor de appartementen Buitenplaats, in 2020 zal dit aanbesteed worden. Ook vordert de bouw van de Bavo-locatie. Deze zijn in 2019 verhuurt en deels verkocht. In 2019 waren er minder woningmutaties dan in voorgaande jaren. Waarschijnlijk hebben huurders minder gereageerd omdat er niet voldoende aanbod was en daardoor de doorstroming stagneerde. In het laatste kwartaal is wel een inhaalslag geweest. Veelal  seniorenwoningen.

Pilot verduurzaming acht woningen Zuidgouw Ursem.

Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat om te voldoen aan de gemeentelijke ambitie het aanbrengen van extra dakisolatie noodzakelijk is. Bij het aanbrengen van extra dakisolatie, de daaruit voorvloeiende aanpassing van de detaillering bij de dakgoten en het verwijderen van de dakpannen, gaan er mogelijk nestelplekken verloren. Uit de, door een ecologisch onderzoeks- en adviesbureau uitgevoerde QuickScan Wet natuurbescherming, blijkt dat het gebied en de woningen in potentie geschikt zijn voor beschermde vogels (huismus en gierzwaluw) en vleermuizen. Op grond van deze conclusie zijn we verplicht om vervolgonderzoek uit te laten voeren. Het vervolgonderzoek loopt en beslaat een periode tot eind augustus 2020. Dit resulteert in een vertraging van acht tot twaalf maanden voor de pilot Zuidgouw. In de periode tot aan de zomer 2020 gaan we wel door met het uitwerken van het projectplan, werkomschrijving, tekeningen en voorbereiding van de aanbesteding. De eventuele maatregelen die volgen uit het vervolgonderzoek, nemen we mee in het definitieve plan. In de P&C cyclus zal op enig moment hier melding van worden gemaakt.

Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 10:32:55 met de export van 07/01/2020 10:31:12